Ode aan het helpen

Help! Dat woord alleen al activeert bij veel mensen hun stress systeem. Je wordt alert en je lichaam maakt zich klaar voor actie. Als er nood aan de man is, is dat natuurlijk een hele goede reactie.

Helaas kleven er aan het woord ‘helpen’ ook veel negatieve connotaties. Misschien nog het meest bij het je ‘laten helpen’. Als je hulp nodig hebt, betekent dat dat je iets zelf niet kan en dat ervaren we vaak als zwakte, tekortkoming, minderwaardig. Maar zelfs over ‘iemand helpen’ hoor je zeggen dat mensen dat doen om hun gevoel van eigenwaarde op te krikken. Helpen om je zelf beter te voelen. En dat is dan weer egoïstisch.

Of wat dacht je van deze belemmerende overtuigingen:

  • Een ander helpen kost (teveel) tijd en die heb ik niet.
  • Helpen is vermoeiend, zwaar.
  • Als je hulp nodig hebt, tel je niet meer (volwaardig) mee in de maatschappij.
  • Als ik om hulp vraag, krijg ik die toch niet.
  • Hulp is iets dat je uitbesteedt aan een ander, aan iemand die daarvoor betaald krijgt.

Door allerlei ontwikkelingen hebben we een maatschappij gecreëerd waarbij elkaar belangeloos helpen nauwelijks een plek meer heeft. Alleen als je gepensioneerd bent – en niet zelf al hulpbehoevend – heb je tijd om iets voor een ander te doen. Dat vind ik zo jammer!

Wij mensen zijn sociale dieren. We hebben elkaar nodig. 1 + 1 = 3 En wat mij betreft mag helpen weer een volwaardige plek krijgen in onze maatschappij. Laten we al die negatieve connotaties van ons afschudden, al die belemmerende overtuigingen omdenken en vooral: laten we elkaar helpen. Elkaar hulp gunnen. Elkaar de voldoening gunnen van het helpen én geholpen worden.

Dat is allemaal leuk en aardig Vicky, maar hoe dan?

Het loslaten van die belemmeringen kan een uitdaging zijn, maar het begint met bewustwording en dat is nu al gebeurt. Daardoor ontstaat er een ander intern gesprek (het gesprek dat je met jezelf voert). Je merkt je eigen gedachtes over helpen op en je kunt ze gaan omdenken. Vertel jezelf een nieuw verhaal. Vervolgens kun je daarnaar gaan handelen. Begin met kleine dingen:

  • Houd de deur voor iemand open die misschien nog iets verder weg is.
  • Denk je aan iemand om wie je zorgen hebt: stuur een (kort) berichtje.
  • Vraag hulp. Misschien ben je al geholpen als iemand even de hond voor je uitlaat of een boodschapje voor je haalt.
  • Glimlach en groet elkaar.
  • En ‘last but not least’. Bied je hulp aan. Misschien maak je iemand al helemaal blij door een luisterend oor te bieden, of een kopje thee samen te drinken.

Een bijzondere groet uit de Maya cultuur is ‘In lak’ech’. Het betekent zoiets als ‘jij bent een andere ik’ en gaat uit van het feit dat wij allen één zijn. Wij zijn verbonden met elkaar. Wat de één doet, heeft invloed op de ander en vice versa. Het leven van de één had net zo goed het leven van de ander kunnen zijn. Vanuit deze verbonden zienswijze betekent het dus dat wanneer je een ander helpt je ook jezelf helpt. En wanneer je je laat helpen, je bijdraagt aan de genezing van het geheel.

Door te helpen maken we samen de wereld mooier!

In de loop van mijn leven heb ik mezelf van meerdere belemmeringen rondom het thema helpen mogen bevrijden. Waardoor ik heb ontdekt dat het mijn missie is om anderen te helpen zichzelf te helpen. Naast 1-op-1 sessies in mijn praktijk geef ik daar ook op andere manieren vorm aan. En daarover heb ik nieuws.

Klankmasseur Magali Grouwstra en ik hebben de handen ineen geslagen en samen een unieke helende workshop gecreëerd waarbij we 3 verschillende technieken combineren:

  1. (familie-) opstellingen
  2. klankschalen
  3. meditatie

Tijdens een bijeenkomst van 3 uur reis je in een meditatie naar jouw eigen unieke binnenwereld, word je ondergedompeld in een helend klankbad en ervaar je de werking en heling van het systemische veld. Altijd met de intentie om als mens verder te ont-wikkelen en zo steeds meer jeZELF te kunnen zijn. Magali zal met haar klankschalen zowel de opstellingen als de meditatie begeleiden en ondersteunen. We gaan dus:

  • een geleide meditatie met een klankbad doen én
  • opstellen met klankschalen

We bieden meerdere mogelijkheden om deze 3-in-1 workshop te ervaren. Er staan nu 3 momenten gepland:

  • woensdag 25 september 2024 van 9:30-12:30
  • vrijdag 8 november 2024 van 9:30-12:30
  • woensdag 11 december 2024 van 9:30-12:30

Elke workshop is uniek. Je kunt 1x meedoen of je aanmelden voor meerdere bijeenkomsten. Klik hier voor meer informatie.

Magali en ik ontmoeten je graag in deze workshop!

Voor nu wens ik je een verbindende dag waarbij je ‘helpen’ op jouw eigen unieke manier mag vormgeven.