Stilte als medicijn

Hoe gaat het met je? Loopt alles nog zoals je graag zou zien? Of zijn er dingen die je liever anders wil? Als dit laatste voor jou geldt, ben je niet alleen. Veel mensen zijn zoekende, voelen dat het anders mag, maar weten niet hoe, of durven de benodigde stappen (nog) niet te zetten. Er is een manier waarmee je jezelf kan helpen. Een manier die zo simpel en tegelijkertijd zo ingewikkeld is als je het zelf maakt. Een wonderlijk medicijn tegen jouw gevoel van onbehagen dat – wanneer je het de ruimte geeft – ontzettend effectief kan zijn. Het medicijn is:

stilte

Met een volle agenda en een overload aan te verwerken informatie die via allerlei kanalen op je af komt, kan dat best een uitdaging zijn. En misschien denk je ook wel dat stilte niet zo belangrijk is. Ik vermoed dat je het dan nog niet hebt geprobeerd óf dat je hebt ervaren dat het niet zo leuk was. Waarom is stilte dan zo belangrijk? Twee redenen.

1)
Door de hoeveelheid aan informatie die dagelijks op je af komt – via social media, reclame, e-mail, televisieprogramma’s, verkeersdrukte, de mensen om je heen, etc. – sta je eigenlijk altijd ‘aan’. En als je altijd ‘aan’ staat, gaat je batterij een keertje leeg. In de stilte zet je al die prikkels van buitenaf even ‘uit’, waardoor er rust ontstaat. En in rust herstel je, laad je op.

Gelukkig past iedereen een vorm van stilte toe door ’s nachts te gaan slapen, waardoor je batterij nog best lang mee gaat. Voel je de energie in die zin? Ik word daar niet blij van. Ik wil geen batterij die ‘best lang mee gaat’. Ik wil een volle batterij, elke dag, altijd. Dat voelt tig keer beter dan eentje die steeds een beetje verder leegloopt. Daarom pleit ik – naast stilte ’s nachts – voor stilte overdag. En daar is nog een reden voor.

2)
’s Nachts beleef je de stilte onbewust. In de stilte overdag ben je er met je volle aandacht bij. Je ervaart de stilte bewust. In de stilte krijg je vervolgens belangrijke informatie over jezelf: hoe het met je gaat, hoe vol of hoe leeg die batterij van jou eigenlijk is.

Als je net begint met stil zijn overdag, dan zou het best wel eens kunnen dat je informatie ontvangt die je niet zo leuk vindt. En onze natuurlijke neiging is om van niet zo leuke dingen zo snel mogelijk afstand te nemen. Op zich een prima strategie, maar niet als het om jezelf gaat. Luister naar de boodschap: het geeft je de kans om te ontdekken wat jij nodig hebt om gelukkiger te zijn. Onthoud dat je niet voor niets stil bent geworden: je wil dat je leven in positieve zin verandert. In de stilte komt dát omhoog wat op dát moment de meeste aandacht nodig heeft. Misschien heeft een bepaalde emotie de ruimte nodig? Laat het stromen. Misschien sta je voor een bepaalde keuze en krijg je in de stilte door welke dat moet zijn? Hak die knoop door. Of misschien wil je gewoon even ‘uit’ staan en pure rust ervaren? Geniet ervan zo lang als je wil.

Geef jezelf de kans om de stilte succesvol te ervaren. Je kan het bijvoorbeeld zo aanpakken:

Wees zo vaak stil als voor jou goed voelt. Je zal merken dat je er steeds handiger in wordt. Vroeger zat ik vaak 15 minuten op de bank te genieten van de stilte. Soms viel ik er zelfs bij in slaap. 😊  Je kan wel raden wat ik toen nodig had. Tegenwoordig pak ik vaak stilte momentjes die nog geen minuut duren en waarin ik direct informatie krijg vanuit mijn onderbewustzijn (of innerlijke wijsheid, of intuïtie, of noem het hoe je wil) over wat ik wil doen. Dat geeft een dag vol focus en voldoening en dat gun ik jou ook.

Heb je hulp nodig om dat wat je ontdekt in de stilte te transformeren? Ik kijk met liefde mee in jouw onderbewustzijn naar de boodschap die jij voor jezelf hebt, zodat je de blokkade of belemmering los kan laten. In een gratis adviesgesprek van een half uur ontdek je wat ik voor je kan betekenen. Vul daarvoor dit formulier in. Zo ontvang ik je gegevens en kunnen we een afspraak maken.

Heb het goed en gun jezelf met regelmaat stilte als medicijn.

Liefdevolle en verstilde groet,
Vicky