Begin je dag goed

Een goed begin is het halve werk. Ik ben geen ster in het op de juiste manier formuleren van uitdrukkingen en gezegdes, maar deze zit er dus wel goed in. Dat komt waarschijnlijk omdat hij voor mij zo kloppend is. Hoe is dat voor jou?

Gek genoeg geven veel mensen weinig aandacht aan een goed begin. Vooral als het gaat om een goed begin van de dag. Dat moment komt toch elke 24 uur opnieuw voorbij. Daar zit ‘m ook meteen de crux, want die herhalende factor maakt dat je je dag vaak start op de automatische piloot. Het begin van elke (werk)dag ziet er immers nagenoeg hetzelfde uit. Je onderbewustzijn neemt de regie en zorgt dat je je dagelijkse routine doorloopt zonder veel energie te verspillen. Maar is dat wel zo’n goed begin? Ik vind van niet. Zodra je op de automatische piloot staat, ziet elk begin van de dag er hetzelfde uit en zie je allerlei (leuke!) dingen over het hoofd.

Ken je dat gevoel, dat je ergens mee bezig bent en dat je dan ineens ‘wakker’ wordt? Mij overkwam dit vroeger wel eens als ik mijn zoons naar school bracht. Die route kon ik bijna dromen en dan ergens onderweg ontwaakte ik uit mijn automatische piloot en dacht ik ‘hé, ben ik al hier?’ Mijn automatische piloot zorgde ervoor dat ik de juiste route reed, dat ik mijn zoons en mijzelf veilig door het verkeer loodste (ja echt, want dat was nl. de zich herhalende taak waar mijn automatische piloot zijn best voor deed), maar ondertussen miste ik de rest, de ‘bijzaak’: een lieve opmerking, een vrolijk liedje, een zwaaiende bekende. Zonde, want zulke dingen geven elke dag een uniek gouden randje.

Je onderbewustzijn bedoelt het goed met die automatische piloot en juist dáár kun je gebruik van maken. Op het moment dat je je ervan bewust wordt dat je je dag eigenlijk zonder focus en op de automatische piloot begint, kun je diezelfde automatische piloot inzetten om daar verandering in te brengen.

Hoe doe je dat? Door de focus op een goed begin onderdeel te maken van je ochtendroutine. Neem elke ochtend een moment om je focus voor die dag te bepalen.

  • Wat wil ik vandaag doen?
  • Met welke intentie wil ik de dingen doen?
  • Wanneer is mijn dag geslaagd?

Het nemen van het focusmoment wordt vanzelf onderdeel van je routine en in dat moment geef je sturing aan je eigen onderbewustzijn hoe je de dag die voor je ligt wil vormgeven. Daar ligt je kans om elke dag goed te beginnen en om elke dag uniek te maken i.p.v. een zich herhalende routine.

Zelf heb ik twee favoriete momenten om dit te doen:

1) meteen nadat ik wakker word

Je brein is dan vaak wat ontvankelijker voor nieuwe programmering, omdat je hersengolven nog aan het schakelen zijn van slaap- naar waaktoestand. Bovendien is het makkelijker om je op jezelf en je eigen wensen te richten als je nog geen huisgenoten hebt ontmoet die ieder ook weer hun eigen wensen en behoeftes hebben.

2) als ik net ben aangekleed

Je hebt dan al een deel van je ochtendroutine achter de rug. Inzichten van de nacht zijn ingedaald en je hebt tijdens je was- en aankleedritueel misschien al kunnen mijmeren over de dag die voor je ligt.

Misschien zijn dit voor jou ook fijne momenten. Of misschien is er een ander moment in jouw ochtendritueel dat beter klopt. Probeer eens wat uit en ontdek welk moment het beste bij jou past.

Je focus bepalen kun je op verschillende manieren doen. Ze komen allemaal neer op het voeren van een gesprek met jezelf. Je vertelt jezelf waar jij vandaag je aandacht op wil richten. Mijn advies is natuurlijk om dit op een positieve en liefdevolle manier te doen. Als je dit nog lastig vind, heb je misschien wat aan mijn nieuwste meditatie. In deze ochtendmeditatie deel ik een aantal helpende en helende zinnen (affirmaties) met je die ervoor zorgen dat je met een positieve en liefdevolle focus aan jouw dag begint. Zinnen die ik zelf ook met regelmaat gebruik tijdens mijn persoonlijke focusmoment in de ochtend.

Je kan deze meditatie gratis downloaden door het formulier onder dit artikel in te vullen en het vakje voor ‘begin je dag goed’ aan te kruisen.

Veel mensen besteden pas aan het einde van hun dag bewuste aandacht aan zichzelf door te mediteren, ballast van de dag los te laten en hun energetische ruimte te reinigen. Een goede gewoonte, maar stel je eens voor dat je je dag begint met een liefdevolle intentie en een goede bescherming. Dan hoef je aan het eind van de dag veel minder los te laten en te reinigen. Voorkomen is beter dan genezen! Of: een goed begin is het halve werk! 😉

Liefdevolle groet, Vicky

Wil je de ochtendmeditatie ontvangen? Vul je gegevens hieronder in en kruis ‘begin je dag goed’ aan. Kies gerust meerdere meditaties / visualisaties als die je aanspreken. Je ontvangt direct een mail* met een link om de meditatie(s) te downloaden.

*  In het vervolg ontvang je alle inspirerende artikelen, oefeningen én nieuwe meditaties / visualisaties als eerste in je mailbox. In elke mail staat een link waarmee je je altijd weer kan afmelden.