Moeten is een werkwoord dat we ‘stiekem’ heel veel gebruiken. Jij ook? Let er maar eens op. Grote kans dat je ontdekt dat je regelmatig tegen jezelf of een ander zegt dat er iets moet gebeuren. En als je daar geen last van hebt, moet 😉 je vooral lekker verder gaan waar je mee bezig was. Maar wil je weten wat dit werkwoord in jouw onderbewustzijn doet en wil je leren hoe je jezelf vrij kan maken van het eeuwige moeten: lees dan zeker verder.
Mijn jongste zoon heeft een hekel aan het woord moeten. Zodra iemand tegen hem zegt dat hij iets moet doen, gaan de hakken in het zand. Vroeger bijna letterlijk, tegenwoordig gaat hij overtuigend met je in debat. Ik kan niet zeggen dat dit – zeker in zijn jonge jaren – geen uitdaging is geweest, maar bovenal was het leerzaam. Deze aversie tegen het woord moeten gaat samen met een grote behoefte aan autonomie. Want als iemand anders tegen jou zegt dat je iets moet doen (of laten), lever je een stukje eigenaarschap in.
Hoe zit dat precies?
Zodra je de opdracht van een ander opvolgt, geef je op onbewust niveau de regie af aan die opdrachtgevende ander. Hierbij loop je het risico dat je van jouw eigen pad afwijkt. Dit klinkt heel groot, maar ook in kleine dingen kan je dit al voelen als energieverlies. Het geeft namelijk geen energie om dingen te doen die niet passen bij jouw bedoeling, jouw talenten, daar word je moe of lusteloos van. En dit geldt niet alleen als je iets moet van een ander, maar ook als je iets moet van jezelf. Hè? Ja echt! Ga maar eens na bij jezelf: als je vind dat je iets moet (bijvoorbeeld binnen 1 dag reageren op Whatsapp berichtjes, of elke dag een gezonde maaltijd op tafel zetten, of een schoon en opgeruimd huis hebben, of …), van wie moet je dat dan eigenlijk? Is dat echt een opdracht van jezelf aan jouzelf? Of zit daar de (collectieve) verwachting van iets of iemand anders achter?
Door de eeuwen heen hebben we met elkaar een heleboel collectieve verwachtingen gecreëerd en die hebben allemaal hun nut gehad. Sommige misschien nog steeds. Ik geloof echter dat we in de huidige tijd uitgenodigd worden om steeds meer terug te keren bij onszelf. Een vreugdevol leven is een leven waarin jouw talenten de ruimte krijgen om tot bloei te komen. Zodat jij daarmee van toegevoegde waarde kan zijn voor het grotere geheel. Daar hoort het woord moeten niet bij. Daar mag je, daar ben je. Als je een beetje gevoelig bent, kun je waarschijnlijk ook voelen dat de energie van het woord moeten heel anders is dan die van de woorden mogen en zijn. Moeten trekt je omlaag, mogen en zijn tillen je op.
Er zijn 2 simpele manieren om jezelf vrij te maken van het moeten en die wil ik graag met je delen.
1)
Vervang het woord moeten in jouw communicatie naar anderen én naar jezelf door een ander woord, bijvoorbeeld willen of mogen. Voel of het dan ook nog voor je klopt of dat je eigenlijk liever iets anders wil doen of vragen. Dit is meteen een mooie oefening om te ontdekken hoeveel moeten er nog in jouw taal aanwezig is.
2)
Begin je dag met een toekomstige terugblik. Wat bedoel ik daarmee? Spoel jezelf even vooruit naar het einde van diezelfde dag. Stel jezelf in de avond voor terwijl je tevreden terugkijkt op de dag die achter je ligt. Hoe heeft die dag eruit gezien? Wat heb je gedaan? En ook: wat heb je gelaten? Gebruik deze informatie om je intenties voor deze dag te zetten. Dit zal je wegleiden van het moeten en terugbrengen bij jouw eigen pad.
Ik hoop van harte dat je wat aan deze tips hebt en dat jouw leven er lichter van wordt. Dankjewel! Samen maken we de wereld mooier.
Mocht je toch nog tegen hardnekkige overtuigingen aanlopen: ik help je met alle liefde om jou daar vrij van te maken. Wees welkom voor een gratis adviesgesprek. Ik ont-moet je graag!
Met liefdevolle groet,
Vicky