Obstakels op de weg

Laatst bracht ik mijn jongste zoon met de auto naar school. Het was een weg vol obstakels. De spoorwegovergang ging voor onze neus dicht en we moesten wachten op het passeren van niet eens één maar twee treinen. Op de terugweg stond ik zelfs drie keer stil, omdat een vrachtwagen steeds op mijn helft van de rijbaan de weg versperde. Op zo’n kort ritje gaat het je op een gegeven moment wel opvallen dat je deze keer wel erg veel obstakels op je weg vindt. Mijn eerste reactie was er één van ergernis en ik vermoed dat je dat wel herkent. Vervolgens zag ik de metafoor – ik ben dol op metaforen – en die wil ik graag met je delen.

Je kan de obstakels op je (levens)pad niet wegnemen, daar heb je geen directe invloed op, maar je hebt wél invloed op hoe je hierop reageert. Je kan je vast ook wel voorstellen dat ergernis je niet verder helpt. In ergernis zit verzet en dat kost je alleen maar energie. De molen van negatieve gedachtes gaat aan en als je niet uitkijkt, zit je binnen de kortste keren met een rotgevoel achter het stuur. Niet doen! En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik. Dan helpt een metafoor. Dus als je een keer met tegenslag te maken krijgt, denk dan aan deze metafoor van treinen en vrachtwagens.

Je kan namelijk ook accepteren dat de obstakels er zijn en onderzoeken wat de positieve kant ervan is. Zo vindt mijn zoon het nog altijd heel leuk als die spoorwegovergang eindelijk eens voor zijn neus dichtgaat, zodat hij met eigen ogen kan zien dat er wel degelijk een trein over dat spoor rijdt. Hij kreeg er vanmorgen zelfs twee voor de prijs van één! Een blij kind en dan ben ik al snel een blije moeder. 😀 En die vrachtwagens op de terugweg? Die brachten me weer dichter bij mezelf. Ik heb nog wel eens de neiging om alvast een beetje op mezelf vooruit te lopen – sommigen noemen dat ongeduld, ik noem dat zin – en die eigenschap is niet altijd helpend. De vrachtwagens haalden me uit de haast en brachten me door hun stilstand direct weer in het hier en nu. Ik voelde me heerlijk zen achter het stuur en kon genieten van wat ik om me heen zag: de zon die scheen, de boodschappen die ik op de terugweg lekker efficiënt al had opgepikt en naast me op de autostoel lagen (klusje geklaard ✅), zelfs van de vuilniswagen werd ik blij (toch fijn dat onze rommel steeds door die mannen wordt opgehaald).

Je kan niet veranderen wat er op je pad komt, maar je hebt altijd de keuze hoe jij reageert. Zet jij je donkere bril op of je zonnige?

Ben jij nieuwsgierig naar meer manieren om de invloed op jezelf en je eigen stemming te vergroten? Meld je dan aan voor mijn inspiratiemails. Je ontvangt direct één of meer gratis visualisaties cadeau. Vul je gegevens hieronder in en je kan meteen beginnen!

Lieve groet,
Vicky