6 tips om mediteren een plek in je dagelijks leven te geven

6 tips voor mediteren

Het is zo makkelijk gezegd: mediteren is goed voor je! Maar hoe doe je dat en vooral wanneer? De eerste keer dat mij werd gezegd dat het goed voor me zou zijn om te gaan mediteren, zag ik er als een berg tegenop. Ik wist niet hoe ik ermee moest beginnen en zag vooral niet hoe ik daar in vredesnaam tijd voor vrij kon maken. Ik deel hier de 6 tips met je die ik toen graag gehad zou hebben. Doe er je voordeel mee, want mediteren is wel echt goed voor je! 😉

Tip 1 Maak het jezelf makkelijk

In het begin is het een hele kunst om alleen al je gedachtestroom tot rust te brengen. Laat je daarin begeleiden. En dat bedoel ik heel letterlijk: doe geleide meditaties. Dit zijn meditaties waarin iemand je door middel van taal (en soms ook muziek) door de meditatie begeleid. Je gedachten krijgen zo minder de kans om af te dwalen, omdat er een stem is die je iedere keer weer bij de meditatie terugbrengt. Op Insight Timer en ook op Youtube staan ongelooflijk veel geleide meditaties die je zo online kan beluisteren. Ook mijn gratis meditaties zijn daar te vinden.

Tip 2 Kies een slim moment

Als je van mediteren een routine wil maken – een gezonde gewoonte die ik zeker kan aanraden – is het slim om zoveel mogelijk belemmeringen te omzeilen. Het moment waarop je gaat mediteren is er één van. Voor veel mensen helpt het als ze het mediteren een vaste plek in hun dagelijks ritme geven. Op die manier vergeet je het minder snel. Dan is het wel handig om een moment te kiezen waarop de kans het grootst is dat je het ook echt gaat doen. Voor mij werkt het het beste om mijn dag met mediteren te beginnen of te eindigen. Tussendoor zijn er bij mij al snel redenen om er net die ene dag even vanaf te zien. En na die ene dag volgen er dan onvermijdelijk meer. Dat wil je niet, dus kies een slim moment dat bij jouw ritme past. Ga voor een frisse en energieke start van de dag, of voor een ontspannen overgang naar een heerlijk nachtrust, of voor een fijne overschakeling van werk/school naar thuis, of …

Tip 3 Houd het kort

Als je net start met mediteren, kun je de (geleide) meditaties het beste kort houden. Leg jezelf niet meteen op dat je minstens een half uur in perfecte zen-toestand moet zitten. Als je dat echt wil, komt dat later wel. Houd het in het begin op meditaties van maximaal 15 minuten. Zo hou je de drempel laag voor jezelf.

Tip 4 Wees niet te streng voor jezelf

Leg de lat niet te hoog en wees lief voor jezelf als het allemaal niet meteen gaat zoals je zou willen. Ik kreeg het in het begin absoluut niet voor elkaar om elke dag te mediteren. Als het 1x per week lukte, was het veel. Maar het zaadje was wel gezaaid. Ik had geproefd van wat mediteren mij kon brengen en op die manier werd het steeds makkelijker om er tijd voor te maken. Ik koos er steeds bewuster voor, omdat ik wist wat het me bracht. Dus geef jezelf een complimentje bij elke keer dat je het hebt gedaan, ook al zitten er dagen of weken of maanden tussen: elke keer is er 1.

O ja, ga ook gewoon lekker zitten of liggen in een houding die jij fijn vindt. Die lotushouding ziet er mooi uit op plaatjes, maar hoeft echt niet!

Tip 5 Varieer

Zoals gezegd zijn er op Insight Timer en Youtube enorm veel geleide meditaties te vinden. Probeer er verschillende uit. Soms vind je iemands stem fijn of juist niet, soms heb je zin in een meditatie met muziek en soms juist zonder. Je hebt ook niet altijd hetzelfde nodig. De ene keer zoek je rust en de andere keer wil je opladen. Door te variëren ontdek je ook wat bij jou past en wat voor jou werkt. Zoekwoorden die je – naast ‘meditatie’ of ‘geleide meditatie’ – kan gebruiken: ‘ontspanning’, ‘voor het slapen gaan’, ‘bodyscan’, ‘ochtend’, ‘positiviteit, ‘concentratie’, ‘aurareiniging’, enz. En als je eens een keer een meditatie luistert waarbij je onderweg al denkt ‘dit is niks’: je hoeft ’m niet af te luisteren. Zoek gewoon een nieuwe of laat deze poging los. Je hebt in ieder geval ontdekt wat niet bij je past en dat is ook wat waard.

Tip 6 Doe het samen

Net als met andere dingen is het makkelijker om van mediteren een dagelijkse gewoonte te maken als je het samen met iemand doet. Als jij even geen zin of puf hebt, is er altijd nog die ander die je dan net dat zetje in de goede richting geeft. Mijn echtgenoot had de geleide meditaties eerder ontdekt dan ik en zette er vaak eentje op om samen heerlijk mee in slaap te vallen. Dat heeft onze nachtrust veel goed gedaan. En het mediteren werd steeds gewoner. Zelfs onze kinderen kiezen er met regelmaat voor om met een geleide meditatie in slaap te vallen. Zien mediteren doet mediteren! 🙂 Voor ons was de avond een natuurlijk moment, maar dat kan voor jou natuurlijk anders zijn. Kies een moment dat bij jou en je meditatie-maatje past!

Ik wens je veel succes en plezier met het vormgeven van jouw meditatieplannen en -ervaringen!

En mocht je het gevoel hebben dat er iets is dat je tegenhoudt om mediteren echt een plek in je dagelijks leven te geven: meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek. Ik kijk met liefde mee waar de belemmering zit.

Liefdevolle groet,
Vicky