Geen zin? Verleg je focus

Ik werd vanmorgen wakker en ik had geen zin om te gaan doen wat ik van plan was. De avond hiervoor had ik me namelijk voorgenomen om vandaag te gaan poetsen. Ik had alvast mijn poetskleren – ja die heb ik, een oude broek en trui waarvan ik het niet erg vind als er chloorvlekken in komen (oeps, nog een bekentenis, ik poets verder super ecofriendly, maar voor de wc houd ik het nog op chloor) – klaar gelegd, zodat ik er snel in kon schieten en aan mijn dag kon beginnen. En nu is die dag daar en heb ik echt geen zin om aan de klus te beginnen. Op zich is dat niet nieuw voor mij, ik houd gewoon niet van poetsen, maar van het resultaat daarentegen des te meer. Ik ben dol op een fris gepoetst huis. En dat brengt me op de metafoor die ik met je wil delen.

Als je vast zit in bepaald gedrag waar je vanaf wil dan kun je ook geen zin hebben in het proces dat daarvoor nodig is. Dat proces is namelijk niet altijd een feestje. Gedrag en zeker gedrag wat zich herhaalt is niet voor niets ontstaan. Het heeft ooit een functie voor je gehad. Het is een manier geweest om een bepaalde situatie of ervaring te overleven. Als je van het gedrag af wil, zal je die situatie – dat monster uit je verleden – onder ogen moeten zien. Dat kan pijn doen en daar heb je geen zin in. Snap ik. Wat dan helpt is je – net als bij het poetsen – te focussen op het resultaat. Dat is waar je het voor doet. Je wil meer rust in je leven, of je weer energiek voelen, je wil de regie over je leven terugpakken, om maar eens wat te noemen. Stel je voor hoe het zou voelen als je dat resultaat al hebt bereikt. Dan wil je wel ‘poetsen’, toch?

Als onderbewustzijnscoach moest ik deze metafoor natuurlijk maken, maar deze truc werkt voor alle dingen waar je tegenop ziet. Dus geen zin in het avondritueel met de kids? Focus je op het resultaat, dat ze lekker in bed liggen en jij nog even tijd voor jezelf hebt. Geen zin om naar je werk te gaan? Focus je op het resultaat, dat je het huis uit bent, straks met je collega’s kan lachen en dat je voor inkomsten zorgt waar je dingen mee kan bekostigen die je belangrijk vindt. Geen zin om te koken? Focus je op het resultaat, dat er een lekkere en gezonde maaltijd op tafel staat voor jezelf en je gezin. Get the picture? Doe er je voordeel mee!

En weet je nou wel het resultaat waar je naartoe wil, maar weet je niet hoe je er moet komen? Ik denk graag met je mee! Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek (live of online) en vind de antwoorden in  jouw onderbewustzijn. Druk op de knop en vul je gegevens in.

Ondertussen ga ik mijn huis poetsen terwijl ik me focus op blinkende kranen en stofvrije meubels.

Zorg goed voor jezelf en tot gauw!

Met liefdevolle groet,
Vicky