Is oordelen echt zo slecht?

In deze tijd van speciale maatregelen rondom Corona zie ik steeds vaker dat mensen elkaar be- (of ver-?) oordelen al naar gelang hun mening en gedrag in relatie tot die maatregelen. De reacties over en weer zijn niet altijd even liefdevol.

In mijn ‘tak van sport’ wordt veel waarde gehecht aan oordeelloosheid. Het streven hiernaar levert ook echt mooie persoonlijke inzichten en groei op. Toch zit er ook een grote valkuil aan vast. Het streven naar oordeelloosheid bevat namelijk een oordeel in zichzelf: het veroordeelt het hebben van een oordeel. Daarom zeg ik vaak tegen mijn klanten wat één van mijn leraren ooit tegen mij heeft gezegd:

Veroordeel vooral je eigen oordelen niet.

Je eigen oordeel brengt ook iets goeds. Het vertelt je meer over jezelf dan je in eerste instantie zou verwachten. Dat wat je in een ander veroordeelt, is vaak dat wat je in jezelf veroordeelt. Oordelen is afwijzen en als je iets van jezelf afwijst dan creëer je een blokkade. Je zet iets vast. Je stopt het onderwerp ver weg in je onderbewustzijn, het liefst met het licht uit en de deur op slot. Door deze afwijzing ontneem je jezelf een kans op persoonlijke groei. Stilstand is achteruitgang leerde ik als bedrijfskundige en dat blijkt ook in deze context zo kloppend.

Jouw systeem wil heel zijn, compleet zijn. Als jij een deel van jezelf afwijst dan gaat jouw systeem zoeken naar manieren om weer heel te zijn, om de balans weer te herstellen. Dit kan tot uiting komen in allerlei klachten op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Eigenlijk is dit een manier van je onderbewustzijn om met jou te communiceren. Het vertelt je dat er werk aan de winkel is, dat jij in beweging moet komen. Door contact te maken met je onderbewustzijn kun je de informatie ophalen die nodig is om de balans te herstellen. De deur van het slot en het onderwerp vol in het licht. Dit kan soms pijn doen, maar ook dat mag je laten stromen. Op de stroom komt altijd een mooie levensles mee die je verrijkt en doet groeien. Dan is de pijn snel vergeten.

Oordelen is dus zo slecht nog niet. Als je de focus op jezelf houdt en ernaar durft te luisteren, is dat het begin van een stap in je persoonlijke ontwikkeling!

Heb je het idee dat jouw onderbewustzijn met je probeert te communiceren, maar begrijp je de boodschap niet? Ik help je graag! In het coachingstraject ‘Luisteren naar je eigen onderbewustzijn’ ontdek je in 3 sessies waar jouw grootste belemmeringen zitten en ruim je deze op. Ook leer ik je hoe je in het vervolg kan voorkomen dat jouw systeem via andere (fysieke) wegen met je communiceert om de balans te herstellen. Zo pak jij de regie over je leven terug.

Gaan we binnenkort samen op onderzoek? Klik op de knop en vul het aanmeldformulier in.

En krijg je in de tussentijd te maken met de oordelen van een ander? Denk dan aan dit artikel en weet dat het oordeel meer zegt over de ander dan over jou. Wees lief voor jezelf en elkaar!

Hartegroet, Vicky