De mythe van succes

Volgens Van Dale is de definitie van succes een ‘goede afloop, uitkomst of uitslag’ en ‘iets dat goed afloopt’. Je hebt een bepaald doel voor ogen – je wil iets bereiken – en na afloop spreek je wel of niet van een succes al naar gelang je de uitkomst als goed ervaart.

Wat is dan precies een goede uitkomst? Voor iedereen is dat anders. Ik wil je meenemen in een persoonlijk onderzoek. Want wie of wat bepaalt bij jou of de uitkomst goed is of niet? Bepaal jij dat zelf? Of laat je dat afhangen van wat anderen zeggen of denken? Ben je succesvol als je dat zelf zo ziet of als anderen dat zo zien?

In ons onderwijssysteem leer je dat een ander bepaalt of je succes hebt. De leerkracht, de docent, de examencommissie, het toetsinstituut. Zij bepalen of jouw antwoorden op hun vragen goed of fout zijn. Of jij een diploma behaalt of niet. Of jij succesvol bent of niet. De focus ligt volledig op wat de ander vindt. Je leert dat jouw succes afhankelijk is van de visie van een ander. Gelukkig is er steeds meer beweging in het onderwijs en komt er ruimte voor een andere manier van denken en werken. Dat is heel waardevol voor de kinderen en jongeren van nu, maar de generaties daarvoor dragen deze programmering vaak nog in hun onderbewustzijn mee. Je ziet dit op allerlei manieren in onze maatschappij terug. ‘We’ hechten waarde aan het aantal likes bij een bericht op social media, aan kijkcijfers van televisieprogramma’s, aan verkoopcijfers van producten, aan de hoogte van banksaldo’s. Hoe meer, hoe succesvoller. Toch?

Misschien herken je je in het volgende. Zolang je de waardering of goedkeuring buiten jezelf zoekt, zal je het nooit als genoeg ervaren. Als jouw gevoel van succesvol zijn afhangt van wat een ander van de uitkomst van jouw acties vindt, is het effect op z’n hoogst tijdelijk en heb je al snel het gevoel dat je weer aan de slag moet om het opnieuw te verdienen.

Stel je eens voor hoe het zou zijn als je dit kan omkeren. Dat jij zelf bepaalt of je succesvol bent of niet. Je verlegt de focus van de ander naar jezelf. Je herprogrammeert je onderbewustzijn naar hoe het in mijn ogen ooit bedoeld is: jij weet alleen zelf of dat wat je doet ook goed is. Door de focus te verleggen van buiten naar binnen, maak je contact met dit innerlijk weten, ook wel intuïtie of innerlijke wijsheid genoemd. Als je hier vervolgens naar gaat handelen, zal je jezelf direct als succesvol ervaren. Je doet immers precies dat wat goed voelt.

Als je succes kan zien als de uitkomst van iets dat jij zélf als goed ervaart, herschrijf je de mythe van succes en gaat deze vóór je werken in plaats van tegen je. Hoe heerlijk is het als je je niet meer druk hoeft te maken over wat een ander van jouw acties vindt. Wat een (innerlijke) rust geeft dat.

Ik wens je succes!

Met liefdevolle groet,
Vicky

P.S. Kun jij je vinden in mijn visie op succes? En wil je de focus verleggen van buiten naar binnen, maar lukt dit niet vanzelf? Misschien wil jouw onderbewustzijn er om een andere reden aan vast houden en is er nog een overlevingsmechanisme aan het werk. Ik help je graag door samen op onderzoek uit te gaan in je onderbewustzijn en dit te transformeren, zodat ook jij voortaan zelf bepaalt of je succesvol bent. Meld je aan voor een gratis adviesgesprek (live of online) en laten we aan de slag gaan!