Een opgeruimd huis = een opgeruimd hoofd

Ken je die uitdrukking: een opgeruimd huis = een opgeruimd hoofd? Vorige week mocht ik weer eens ervaren hoe waar hij is. Ik heb namelijk mijn praktijk opgeruimd. Ik had het gevoel dat het moest gebeuren en zoals gebruikelijk werd de puinhoop eerst groter voordat hij minder werd. Je moet weten dat ik de laatste tijd behoorlijk wat spullen uit mijn praktijk moest verhuizen voordat ik een klant kon verwelkomen. Dienbladen vol oude papieren en to do-lijstjes gingen samen met dozen vol bestellingen heen en weer. Niet handig én frustrerend, want een continue reminder dat er een klus op me lag te wachten (en wie weet wat er allemaal voor vergeten acties tussen lagen). Maar het paste gewoon niet meer in de mooie kast van pallethout die mijn creatieve man voor mij heeft gemaakt.

Ik was verbaasd wat er allemaal tevoorschijn kwam. Waarom had ik dat allemaal bewaard? De vergeten acties vielen gelukkig mee (dat is het voordeel als je vanuit je intuïtie werkt, dan doe je wat klopt), maar de logica van eerdere bewaaracties ontging me soms volledig. Ik vond zelfs een kopie van het dagboek dat ik op mijn 19e (ja echt, dat is 27 jaar geleden) samen met een vriendin had geschreven tijdens een reis door de V.S. Hoezo lag dat in mijn praktijkkast? Geen idee. Ik heb genoten van het bladeren door de oude verhalen en er daarna afscheid van genomen.

Tijdens het opruimen pas ik de techniek van Marie Kondo toe. Ken je die? Ik kan haar boek ‘Opgeruimd’ echt aanraden. Haar principe ‘alles in je handen nemen en alleen houden waar je blij van wordt’, werkt fantastisch. Zo hebben we ons hele huis voor onze wereldreis flink kunnen opruimen (behalve de kast op mijn praktijk, die kwam nu dus pas aan de beurt).

Ontspullen is natuurlijk al jaren hartstikke hip en met reden. Dat brengt me op het inzicht dat ik met je wil delen. Want behalve dat het goed voor onze planeet is om met minder spullen door het leven te gaan, zorgt een opgeruimd huis (of een kamer, of alleen je sokkenla) dus voor een opgeruimd hoofd. Als onderbewustzijnscoach geloof ik dat alles met elkaar verbonden is – dus ook jouw sokkenla met je hoofd. De ruimte die ontstaat in je fysieke omgeving zorgt voor ruimte in je hoofd. Misschien ken je het ook wel van die stapeltjes op je bureau of op de eettafel? Zo lang je die niet opgeruimd of weggewerkt hebt, nemen ze ook in je hoofd ruimte in. Dus ga er eens voor zitten en ruim op. Ik weet zeker dat je daarna zal ervaren hoe heerlijk helder je hoofd is en hoe vrolijk je ervan wordt. Mijn humeur krijgt nu elke morgen een positieve boost als ik mijn opgeruimde praktijk binnen kom.

Wat neemt bij jou teveel ruimte in je hoofd en waarmee zou dat in je fysieke omgeving verbonden kunnen zijn? Ga aan het opruimen (al is het inderdaad alleen je sokkenla) en ervaar wat het met je hoofd doet. Ik wist vooraf niet waarmee mijn onopgeruimde praktijk verbonden was, maar achteraf kan ik wel zeggen dat alles weer beter doorstroomt en er leuke dingen gebeuren.

En misschien wist je dit eigenlijk al lang en had je net als ik even een reminder nodig.

Lieve én opgeruimde groet, Vicky