Je bent wat je leest

Je bent wat je leest

‘Wat je zegt, ben je zelf!’ Een bekende zin uit mijn jeugd, die we vooral aanleerden om iemand die wat onaardigs tegen je zei te pareren. Het hielp niet altijd, maar ik snapte toen ook nog niet welke waarheid erin school. Hoe anders is dat nu.

Wij mensen zijn bijzondere wezens. We hebben een enorme scheppingskracht waarvan we ons langzaam maar zeker steeds bewuster worden. Ik zeg vaak tegen mijn klanten: ‘Jouw buitenwereld is een reflectie van jouw binnenwereld.’ Dit is een diepe overtuiging die een stevig gevoel van regie geeft. Want als je aan de slag gaat met het veranderen van jouw binnenwereld, verandert jouw buitenwereld – jouw realiteit – vanzelf mee. Dit geldt voor het loslaten van belemmerende overtuigingen, het herprogrammeren van oude patronen, het helen van onverwerkte emoties en het herstellen van scheve verhoudingen in je systeem. Maar niet alleen met innerlijk werk kun je jouw realiteit beïnvloeden, er is veel meer!

Niet alleen wat je – (onbewust) tegen jezelf – zegt, is wat je bent. Je kan jezelf omlaag of omhoog praten. Als je het lastig vindt om daarin verandering te brengen, kom je toch weer uit bij de noodzaak van innerlijk werk. Gelukkig zijn er ook andere dingen die je kan doen en die een stuk makkelijker zijn. Je beïnvloedt namelijk ook jouw beleving van de werkelijkheid door wat je leest, of wat je kijkt of luistert.

Wat lees jij?

Met alles wat je leest, voed jij jouw onderbewustzijn en bekrachtig je bepaalde overtuigingen bij jezelf. Lees je bijvoorbeeld graag misdaadromans? Op onbewust niveau vertel je dan tegen jezelf dat er in ieders leven (dus ook in het jouwe) misdaden gepleegd worden. Hiermee versterk je het gevoel dat er gevaar dreigt en zet je onbewust jouw waakvlam hoog. Als je gevaar vaak (onbewust) bevestigt in je leven, kan dat tot klachten zoals vermoeidheid leiden.

Hetzelfde geldt voor wat je kijkt of luistert. Volg jij het nieuws door naar het journaal te kijken, radio 1 te luisteren, of de krant te lezen? Dan is je vast ook opgevallen dat nieuws tegenwoordig vooral slecht nieuws lijkt te betreffen. Er is zoveel goeds te melden, maar helaas ontvang je dit nieuws nauwelijks via deze kanalen. Slecht nieuws wakkert onbewust angst aan en ook daarvan gaat jouw waakvlam omhoog.

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik van mijn kinderen heb mogen leren dat het niet fijn is om jezelf te voeden met (te veel) slecht nieuws. Toen ze nog jong waren, keken we samen naar het Jeugdjournaal. Ik keek zelfs liever met hen mee, omdat er in het Jeugdjournaal tenminste nog wel af en toe leuk nieuws voorbij kwam. Totdat ze één voor één zeiden dat ze niet meer wilden kijken, omdat het toch alleen maar slecht nieuws was. Kinderen kunnen heel wijs zijn. Het triggerde mij zo dat ik gestopt ben met het volgen van het ‘nieuws’ en ik tref steeds meer mensen die dit ook doen en herkennen. Misschien geldt dit ook wel voor jou?

Oké, stoppen met het bevestigen van gevaar en angst is één ding, het effect wordt nog veel groter als je de vrijgekomen tijd opvult met het bevestigen van de mooie dingen des levens. Daarom deel ik graag wat tips met je die ik ook vaak geef aan mijn klanten.

Leestips

Een heerlijk boek om je kijk op het leven en de mens ten positieve te veranderen is ´De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. Ik heb ’m in mijn boekenkast staan om uit te lenen, zodat zijn positieve kijk meer mensen mag vrijmaken van angst en gevaar. Dus woon je in de buurt, vraag gerust! Check anders bij de plaatselijke bibliotheek of koop het boek en leen ’m na het lezen ook zelf weer uit.

Voor wat lichtere leeskost heb ik zelf de misdaadromans (jaren geleden na mijn eerste zwangerschap – ik kon het gewoon niet meer ‘aanzien’) ingeruild voor liefdesromans en romans met een spirituele inslag. Zo ben ik fan van de Zeven zussen-serie van Lucinda Riley en ook de boeken van Corina Bomann over krachtige vrouwen zoals Sophia zijn heerlijk om even lekker mee op de bank te kruipen. Een favoriete oldtimer (en met genoeg spanning) is ‘De Celestijnse belofte’ van James Redfield met prachtige spirituele inzichten die ik later in mijn leven steeds beter ben gaan herkennen.

Kijktips

Youtube staat vol met positiviteit, als je het weet te vinden. Een kijktip die ik vaak geef, is de lezing van Johan Oldenkamp waarin hij de derde dimensie van tijd uitlegt. Naast de dag-nacht cyclus die we elke 24 uur ervaren en de afwisseling van de seizoenen die we elk jaar ervaren is er nog een derde dimensie van tijd. In deze video’s (het is één verhaal dat in twee video’s wordt gedeeld) legt hij dit uit. Voor mij een mooie bevestiging dat we nu echt in een nieuwe tijd van toenemend licht zijn beland.

Een andere kijktip is de documentaire Thrive. In deze documentaire laat Foster Gamble zijn hoopvolle zoektocht zien naar hoe wij het voor elkaar kunnen krijgen om te gedijen, dus moeiteloos te leven. Je moet er even de tijd voor nemen, want de documentaire duurt ruim 2 uur, maar kijk ’m wel af als je eraan begint: de hoop zit vooral aan het eind. Inmiddels is er ook een vervolg, dus bevalt het dan kun je jezelf nog meer voeden met hoopvolle beelden.

Luistertips

Zelf ben ik niet zo’n luisteraar, dus tips voor podcasts kan ik je niet geven. Wel weet ik dat er ook op dat gebied genoeg positiviteit te vinden is. Misschien heb jij zelf een goede tip, die je wil delen? Dan voeg ik ’m later hier toe . Natuurlijk kun je veel boeken als luisterboek krijgen, dus dat is ook een idee.

Wat ik wel echt kan aanraden is om te luisteren naar geleide meditaties. Vorig jaar om deze tijd deelde ik deze meditatie: Ontdek jouw unieke licht. In deze meditatie zet je het licht aan in je hart en ontdek je wat jouw waarde is in deze wereld. Een manier om met jouw zielsmissie in contact te komen. Graag breng ik deze meditatie nog eens onder je aandacht. Je kan ’m online luisteren op mijn Youtube kanaal via deze link. Het is ook nog steeds mogelijk om de  meditatie gratis te downloaden als mp3 (kijk hieronder hoe je dat doet). Een cadeautje van mij aan jou.

Kerstwens

Nu we midwinter (21 december) gepasseerd zijn, kunnen we ons verheugen in het toenemen van het licht. Ik hoop dat dit artikel vol tips jou helpt om ook het licht in jezelf te laten groeien. Ik wens je mooie feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar! Dat het gevuld mag zijn met positiviteit, gezondheid, liefde, voorspoed, geluk, plezier, verbinding, … en wensen die in vervulling gaan. Laten we ervan genieten!

Met liefdevolle groet,

geschreven Vicky

Wil je deze meditatie ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn mailinglijst en kruis ‘ontdek jouw unieke licht’ aan (en als je wil, kies je er meer). Je ontvangt direct een mail met een link om de meditatie te downloaden. En je ontvangt in het vervolg alle inspirerende artikelen, oefeningen en nieuwe meditaties als eerste in je mailbox*.

* In elke mail staat een link waarmee je je altijd weer kan afmelden.